Groenten en fruit Torenhof

Werkzaamheden

De lente

Vanaf de maanden april/mei kunnen we enkele weken genieten van een. De appelbomen staan vol met witroze bloesems. Dit is de bloeitijd.

Een appelboom in bloei is erg kwetsbaar. Wanneer de bloem bevriest door nachtvorst is dit fataal voor de vruchtvorming. Ook hagel is een gevreesde vijand.

Een appelbloesem bestaat uit vijf kroonbladen met daaronder vijf kelkbladen en bevat ongeveer twintig meeldraden. Een meeldraad bestaat uit de helmdraad en de helmknop met daarin het stuifmeel.

Om deze bloemen te veranderen in vruchten moet er bestuiving plaatsvinden. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de andere worden overgebracht. Dit gebeurt door de wind en door insecten zoals bijen en hommels. Zij vliegen van bloem tot bloem om honing te verzamelen.

Als ze een bloem bezoeken blijven er wat stuifmeelkorrels aan hun lijf plakken. Bij de volgende bloem waarop ze neerstrijken laten ze wat korrels achter.

De niet bevruchte bloemen vallen af en geven geen vruchten, de rest groeit uit tot appelen.

Als de bloesem is afgevallen beginnen de bladeren te groeien. Bij vele soorten appel- en perenbomen is het nodig dat stuifmeel van een ander ras op de bloemen terechtkomt. Daarom plant men twee of meer rassen door elkaar.

 

De zomer

In de zomer hangen de appelbomen vol met appels. Het kleurenpalet varieert dan naargelang de soort, van groen en geel tot donkerrood

Het is de grootste zorg van de fruitteler om grote, gave vruchten met een gezond kleurtje te verkrijgen. Daarom gaat hij in de boomgaard vaak op zoek naar ongewenste insecten. Op ons fruitbedrijf maken wij gebruik van ge´ntegreerde bestrijding (= milieuvriendelijke gewasbescherming).

Eigenlijk wil dit gewoon zeggen, het bestrijden van schadelijke insecten met nuttige. Bij appels gebeurt dit door het plaatsen van roofmijten op de bomen. Ook vogels zijn hiervoor nuttig. Men hangt hiervoor nestkastjes voor koolmezen en torenvalken in de boomgaard.

Als er te veel vruchten in de boom staan worden ze uitgedund.

 

De herfst

 

De winter

Top