Seizoensreceptjes - Soepjes

WITLOOF-BROCOLISOEP

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1/2 kg witloof
  • 1 brocoli (1/2 kg)
  • 1 aardappel (bintje)
  • 3 kippenbouillonblokjes
  • 1,5 l water
  • Scheutje Madera wijn
  • room

Bereiding

Witloof en brocoli in kleine stukjes even aanstoven. Water en bouillonblokjes toevoegen, 25 min laten doorkoken. Mixen en een geutje Maderawijn toevoegen. Afwerken met room.

 

ERWTENSOEP

Benodigdheden voor 6 personen

  • 400 gr spliterwten, 12 u geweekt in koud water
  • 2 preien, het wit van de preien behouden en fijnsnipperen
  • 2 wortels, in blokjes gesneden
  • 1 ajuin, fijngesnipperd
  • 2 l water
  • 3 groentenbouillonblokjes
  • 150 gr spekblokjes
  • 40 gr boter
  • Peper

Bereiding

Kook de geweekte spliterwten 1 u in 2 l water. Laat de helft van de boter smelten en fruit hierin de ajuin en wit van de prei 10 min. Doe de gefruite ajuin, prei, wortels en bouillonblokjes bij de spliterwten en laat nog een uur zacht koken. Mix de soep. Laat de overige boter smelten en bak hierin kort de spekblokjes. Voeg spekblokjes bij de soep en laat nog 20 min doorkoken. Breng op smaak met peper.

 

SPITSKOOL MET CURRY-KOKOSSAUS

Benodigdheden

  • 1 spitskool
  • 3 l olie
  • 2 teentjes look (fijngesnipperd)
  • 1 l Madrascurry
  • 200 ml kokosmelk
  • 1/2 pakje koriander (fijngesnipperd)
  • 55 gr gepelde pistachenootjes (grofgehakt)

Bereiding

Buitenste bladeren van spitskool verwijderen. Harde kern verwijderen en kool fijnsnijden. Olie verhitten in de wok en look en currypoeder 1 minuut zachtjes bakken. Spitskool toevoegen en ongeveer 5 minuten opstoven.

Kokosmelk toevoegen en nog even laten indikken. Op smaak brengen met peper, zout en koriander. Op de borden scheppen en bestrooien met de gehakte pistachenoten.

Lekker met rijst en kippenreepjes of spekblokjes.

 

AARDPEERSOEP

Benodigdheden voor 4 personen

  • 500 gram aardpeer (schoongeboend met een groentenborsteltje, evt. geschild in plakjes)
  • 300 gram prei gesnipperd
  • 1 grote winterwortel in stukjes
  • 1/2 bos peterselie gehakt
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1.5 liter groentenbouillon
  • zout
  • peper
  • 3 eetlepels (soja)room

Bereiding

Verwarm een pan met een dikke bodem en voeg de olie en de boter toe. Bak de prei, wortel, knolselder en aardpeer al roerend op een niet te hoog vuur.

Voeg de hete groentebouillon toe en breng de soep aan de kook. Zodra alle groenten gaar zijn kan de soep gepureerd worden met een stafmixer.

Room en peterselie toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.

 

PASTINAAKSOEP

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 pastinaak
  • 1 ajuin
  • 2 preistengels
  • 1 kleine aardappel
  • tuinkers of peterselie
  • 1 liter groentenbouillon
  • 1 eetlepel sesamolie

Bereiding

Snij de ajuin fijn, de pastinaak in fijne stukjes, de prei in ringen (ook het groen!), de aardappel in blokjes.

Verwarm de sesamolie en fruit de ajuinstukjes tot ze glazig zien, voeg er de prei aan toe en de pastinaak. Giet groentenbouillon erbij tot de groenten zwemmen en voeg er dan de aardappelblokjes bij.

Laat het geheel een kwartier koken en bestrooi het voor het opdienen met fijngeknipte peterselie, of nog: zeer fijn gesneden preigroen.

 

WATERKERSSOEP

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1.5 liter vloeistof (water + bouillin)
  • 1 botje waterkers
  • 1 grote ui
  • 1 lepel bloem
  • een beetje boter
  • peper en zout

Bereiding

Neem een ruime kom en breng het water aan de kook. Neem een tweede kom, stoof hierin de ajuin, doe de lepel bloem bij en de volledige bot waterkers (stengels mogen ook gebruikt worden).

Laat 1 minuut stoven. Voeg er de kokende bouillon bij. Laat maximum 2 minuten doorkoken. Mix de soep en breng op smaak met peper en zout.

 

CHAMPIGNON ROOMSOEP

Benodigdheden voor 6 personen

  • 500 gr champignons
  • 30 g boter
  • 1 ui
  • 2 sjalotten
  • 40 gr bloem
  • 1,5 L kippenbouillon
  • 1 dl room of melk
  • 1 eierdooier
  • fijngehakte peterselie

Bereiding

Spoel de champignons, snij ze in schijfjes en stoof ze gaar in een weinig boter. Smelt de overige boter, voeg er de fijngesneden ui en sjalotten bij en laat even fruiten. Roer er de bloem onder, leng aan met de bouillon en laat even doorkoken. Voeg de gestoofde champignons en het stoofvocht toe en breng op smaak. Werk af met een eierdooier en room of melk.

Versier met fijngehakte peterselie.

 

POMPOEN-VENKELSOEP

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 butternut of gewone pompoen
  • 2 venkels
  • 2 uien
  • 2 l bouillon
  • room

Bereiding

Snij de groenten in kleine stukjes. Even stoven. Bouillon toevoegen. 30 minuten laten koken tot de groenten gaar zijn.

Mixen, kruiden en evntueel wat room toevoegen en versieren met wat venkelgroen.

Top